Konkurs „Smaki Europy” rozstrzygnięty!

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, którzy nadesłali swoje prace konkursowe. Prace zostały ocenione w 2 kategoriach:

  1. Przygotowanie potrawy charakterystycznej dla jednego z krajów wspólnoty oraz wykonanie zdjęcia.

  2. Wykonanie prezentacji na temat tradycyjnej kuchni jednego z krajów Unii Europejskiej.

W kategorii pierwszej nagrodę główną zdobyła Julia Okoń z klasy 1TE za potrawę: Tagliatelle Brigitte Bardot z regionu Emilia-Romania we Włoszech.

W kategorii drugiej nagrodę główną zdobyła Paulina Kowalczuk z klasy 2TH za przygotowanie prezentacji o tradycyjnych daniach Hiszpanii.

Niektóre potrawy - jak np. gruzińskie chaczapuri lub burgery - wykraczają poza tradycyjne potrawy krajów Unii, jednak ze względu na globalizację smaków zostały dopuszczone do konkursu. 

 Przyznano wyróżnienie dla Wiktorii Michalak z klasy 1 LO za przygotowanie prac w obu kategoriach.

  • Dla każdego z uczestników konkursu przewidziany jest drobny upominek!